KONSERVATUVARA HAZIRLANAN ADAYLARI BEKLEYEN ZORLUKLAR
Öncelikle, her okulun sınav sisteminde farklılıklar olabileceği için sınavına girilecek okulun ilgili bölümüyle alakalı o okulun öğrenci işleri dairesinden ve son sınıf öğrencilerinden bilgi alınmasında fayda vardır. Repertuvar seçiminin ve kulak sınavının nasıl olacağına dair her bir okuldan ayrı ayrı bilgi almak gerekmektedir. Bu bilgiler okulların internet sitelerinde yer alınabileceği gibi bizzat okulu ziyaret ederek de edinilebilir. https://www.aslihanertugrul.com/konservatuvar-sinavi-asamalari/
Repertuvar seçimi için okullardan bilgi alınız.
Öncelikle sınav adrenalinini nasıl yönlendireceğinizi iyi belirlemeniz gerekmektedir. Bu adrenalin heyecana yol açıp performansınızı yükseltebileceği gibi kaygıya neden olup performansınızı düşürebilir. https://www.aslihanertugrul.com/sahne-anksiyetesi-ile-basa-cikma-yontemleri/Bu iki duygu durum arasındaki farkı iyi gözetip ona göre davranmalısınız. Heyecan, o an’a yöneliktir; kaygı ise gelecek ve geçmiş durumlarla alakalıdır. Gireceğiniz sınavdaki diğer adayların da en az sizin kadar heyecanlı / kaygılı olduğunu unutmayın. Önemli olan sizin bu durumla nasıl başa çıktığınızdır. Sınava kadar elinizden geleni yaptığınıza eminseniz kaygılanmanızı gerektirecek bir husus yoktur. Bundan sonrası jürinin değerlendirmesine kalmış bir durumdur. Çeşitli nefes egzersizleri ile yüksek kalp atışınızı kontrol edebilirsiniz.
Sınavlarda aşırı kibirli ya da aşırı mütevazı bir tutum sergilememeniz mühimdir. Aşırı kibirli bir tutum itici, aşırı mütevazı bir tutum ise özgüvensiz bir ilk izlenim yaratmanıza neden olabilir. Mümkün olduğu ölçüde doğal, saygı çerçevesine uygun, kendinden emin, yolun başında olduğunuzun ayırdında ve yeteneklerinizin farkında bir birey olarak sınav sahnesine çıkmalısınız. Çoğunluğun, enstrüman icrasında diğer icracılardan öne çıkan bir özelliği / yönü vardır. Önemli olan sınavda bu yönünüzden / yönlerinizden güç almaktır.
Sınavlarda takıldığınız yerde devam edin, kesinlikle durmayın. Zaten eşlikçi siz durduğunuzda durmayacak, parçanın sonuna kadar gidecektir. Bir yerden yakalamaya çalışın. Eşlikçiyi yakaladığınız takdirde bu size artı puan kazandırır. Donup kalmanız durumunda eksi puan edinirsiniz. Kriz yönetimi bu durumda en öne çıkan özelliğinizdir. Unutkanlıkla ilgili probleminiz varsa, sınavdan önceki dönemlerde doktor kontrolünde B vitamini takviyesi almanızı öneririm.
Sınava uygun kıyafet ve ayakkabı seçimi mühimdir. Günlük kıyafetler yerine siyah takım elbise / uzun elbise tercih etmeniz bu işe verdiğiniz özeni gösterir. Siyah renk zorunlu değildir fakat çok canlı ve ciddiyetsiz renklerden (fuşya, turuncu vs) kaçınmanızda fayda vardır. Kıyafetiniz ve ayakkabınız enstrümanınızın yapısına uygun ve rahat olmalıdır; el, kol hareketlerinizi kısıtlamamalı, nefes almanızı engellememelidir. Fermuar bozulması, dikişlerin patlaması, topuk kırılması ya da ayakkabının vurması olasılıklarına karşı yedek kıyafet ve ayakkabı getirmeniz faydanıza olacaktır. Buna ek olarak, çok kalın ve terleten kıyafetler giymemelisiniz.
Eşlikçiye vereceğiniz notalar bantlı olmalı, sınav repertuvar programı sınavdaki jüri sayısınca çoğaltılıp jüriye verilmelidir. Programda icra edeceğiniz eserler besteci – eser sıralamasıyla alt alta yazılmalı, eserlerin altında jürinin not alabileceği ölçülerde boşluk bırakılmalı, en alt kısıma adınız – soyadınız yazılmalıdır.
Sınav listesinde en sonlarda yer alıyorsanız yorulma, acıkma durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu olasılıklara karşı yanınızda elma, fındık, muz gibi enerji veren, midenizi yormayan ve açlığınızı gideren yiyecekler getirebilirsiniz. Yanınızda size eşlik edecek bir yakınınız olması duygusal destek açısından da fayda sağlayacaktır.
Konservatuvarlarda genelde sınıflar müsait olmadığından, orada egzersiz yapma fırsatı bulamayabilirsiniz. Sınava gelmeden evvel enstrümanınızla alakalı egzersizler yapmanız, icra edeceğiniz parçaların ilk 5-10 ölçüsünü ve zor pasajlarını kendinizi yormadan çalışmanız elzemdir.
Eğer kullandığınız bir takım ilaçlar varsa sınavdan en az 1 – 2 ay önce doktorunuzla ilaçların yan etkileri hakkında görüşün. Bazı ilaçlar psiko-motor becerileri büyük ölçüde azaltabilir. Opera sınavına hazırlananlar için bu konu daha mühimdir çünkü hemen her ilacın ses ve beden üzerinde olumsuz etkisi olabilmektedir. Düzenli kullandığınız ilaçlarla alakalı doktorunuzla görüşün. Sınavdan önceki 2 – 3 gün ilaç kullanmamaya, alkol ve tütün ürünleri tüketmemeye özen gösterin.
Sınava girenler düşmanınız olmadığı gibi, size karşı düşmanca bir tutum sergileyen adaylar olabilir. Paranoyaya mahal vermeden, gereken ölçüde tedbirlerinizi alın. Enstrümanınızı, çantanızı, suyunuzu yakınınızdan ayırmayın. Polemiğe girmemeye çalışın. Kendiniz hakkında çok bilgi vermeyin. Yakınınızla muhabbet edin.
Yediklerinize ve içtiklerinize dikkat edin. Uykunuzu getirecek ya da boğazınızı rahatsız / tahriş edecek yiyecek içeceklerden uzak durun. Özellikle Operacı ve Tiyatrocu adaylarının bu hususlarda çok dikkat etmesi gerekmektedir. Polen mevsimi ise ve polen alerjiniz varsa doktorunuzla görüşün.
Sınavdan önce çok ağır bedensel aktiviteler yapmamaya özen gösterin. Vücudunuzu esnetmeye yönelik daha yumuşak sporlar yapın.
Sınav sırasında fısıldaşmalar olabilir, bu durum motivasyonunuzu düşürmemelidir. Sadece kendinize ve müziğinize odaklanarak sınavınıza devam edin. Konsantrasyon becerisi bu noktada en çok işinize yarayacak beceri olacaktır.
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#istanbulÜniversitesiyeteneksınavı #solfejdersi #konservatuarsınavı #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #ozelyeteneksinavi #opera #solfejeğitimi #yeteneksinavi #kulaksinavi #piyanodersleri #Pianodersleri #özel #mimarsinanyeteneksınavı #kulakdersi #şandersleri #konservatuvaragiriş #şanhocası #konservatuvar #istanbulüniversitesiyeteneksinavi #viyola #trompet #piano #konservatuvarahazirlik #hazırlık #piyano #nasıl #mimarsinanyeteneksinavi #istanbulyeteneksinavi #pianoegitimi #istanbulyeteneksınavı #şandersi #özelyeteneksınavı #piyanoeğitimi #vokalkocu #yetenek #asamalari #piyanohocası #konservatuar #konservatuvarahazırlık #kontrbas #piyanodersi #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #müzik #seseğitmeni #keman #aşamalar #şaneğitmeni #aşamaları #kulakhocası #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #kulakdersleri #konservatuvarsınavı #yeteneksınavı #çello #kulaksınavı #solfejeğitmeni #pianohocası #seseğitimi #konservatuaragiriş