PİYANODA DOĞRU OTURMA POZİSYONU (POSTÜR)
Piyano enstrümanı yapısı gereği geniş bir ses aralığına sahiptir. Piyanoda en pes (kalın) sesten en ince (tiz) sese kadar 88 tuş bulunmaktadır. Tüm bu tuşlara hakim olmak enstrümanda yapılan el egzersizlerine, etütlere bağlı olduğu kadar kişinin oturma pozisyonuyla da direkt alakalıdır.
Piyano çalmaya başlamadan önce yapılacak ilk iş tabure yüksekliğini ve taburenin piyanoya olan uzaklığını kendi fiziksel özelliklerimize göre ayarlamak olmalıdır. Tabure yüksekliğini notaları rahat okuyabilecek seviyede ayarlamalısınız. Tabure yüksekliği tabureye oturulduğunda dirsekler çok gerilecek ya da bükülecek pozisyonda olmayacak şekilde; taburenin konumu ise kişinin kendi boyuna, kol uzunluğuna göre ayarlanmalıdır. Aksi takdirde kişi, çalışmadan gereken verimi alamaz.
Yetişkinler için, piyano taburesine oturulduğunda pedallara rahat ulaşabilecek uzaklıkta olmak gerekir. Taburenin en gerisine kadar oturmak yerine arkada mesafe bırakacak şekilde oturmak vücut ağırlık merkezini daha rahat bulup tuşeye daha rahat hakim olmanızı sağlayacaktır. Piyanoya ne çok yakın ne de çok uzak bir mesafede oturmak gerekir. Burada mesafeyi ayarlama ölçütünüz kollarınızın gövdenizle yaptığı açıya bakarak hesaplanabilir:
1.Dirsekleriniz gövdenizin gerisinde kalıyorsa piyanoya çok yakın oturuyorsunuz demektir.
2. Dirseklerinizi rahat hareket ettiremiyorsanız piyanodan çok uzak oturuyorsunuz anlamına gelir.
3. Dirseklerinizin gövdenizle paralel ya da gövdenizden daha önde olması gerekir.
Eller siyah tuşlara rahat uzanabilecek şekilde piyanonun üzerine yerleşmelidir; tuşların çok gerisinde olmamalıdır. Baş parmak tuşların üzerinde ve diğer tuşlara rahat uzanabilecek bir pozisyonda olmalıdır, tuşenin altında kalmamalıdır (aşağıdaki görselde en sık yapılan yanlış pozisyonlardan birine örnek verilmiştir.)
Avuç içi piyanoya temas etmemelidir ve (çalışılan tekniğe göre) parmaklarla aynı hizada olmalı ya da avuç içi bombeli, yukarıda kalacak şekilde eller tuşeye yerleştirilmelidir. Bilekler avuç hizasından ne çok aşağıda, çökük bir şekilde ne de çok yukarıda olmalıdır.
Pedallara ayağınızın ucuyla, topuğunuz yerde olacak şekilde basmalısınız; araba pedallarıyla aynı şekilde düşünebilirsiniz. En önemli ölçüt; vücudunuzun rahat olmasıdır. Omuzlarda, boyunda, belde, bileklerde, bacaklarda ve dirseklerde kendini sıkma sonucu meydana gelen kasılmaların oluşmaması için kişi çalışma sırasında sık sık postürünü gözlemlemelidir.
Kambur durulmamalıdır. Bunun yanı sıra, bel boşluğu doğal seviyede kalmalıdır; kişi bel boşluğunu fazlaca arttırdığı bir postürden kaçıınmalıdır. Omuzlar kaldırılmamalı, boyun rahat hareket edebilir bir esneklikte olmalıdır.
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#solfejdersi #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #solfejeğitimi #postür #yeteneksinavi #piyanodersleri #Pianodersleri #egitmen #tabure #kulakdersi #şandersleri #şanhocası #oturmak #piano #konservatuvarahazirlik #piyano #pianoegitimi #şandersi #piyanoeğitimi #vokalkocu #piyanohocası #konservatuvarahazırlık #piyanodersi #eğitim #pianist #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #duruş #müzik #seseğitmeni #şaneğitmeni #kulakhocası #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #kulakdersleri #piyanist #oturuş #yeteneksınavı #solfejeğitmeni #pianohocası #seseğitimi