MÜZİK ENSTRÜMANLARI
Müzik enstrümanları, insan sesi dışında, altı ana kategoriye ayrılır: bunlar Yaylılar, Tahta Üflemeli Çalgılar, Bakır Üflemeli Çalgılar, Vurmalı Çalgılar (Perküsyon) , Telli Çalgılar ve Klavye aileleridir. Bu saydıklarımın ilk dördü modern senfoni orkestralarının temelini oluşturur.
YAYLILAR
Arşe (yay) ile kullanılırlar. Yay kullanmadan, telleri parmakla çekerek çalma tekniğine “pizzicato” denir. Yüksek frekanstan düşük frekansa (inceden kalına) ve küçükten büyüğe keman, viyola, viyolonsel (çello) ve kontrbas şeklinde sıralanırlar. Herbirinin 4 teli bulunmaktadır. Keman ve viyola, omuz ile çene arasındaki kısma sıkıştırılarak; çello oturur vaziyette bacakların arasına sıkıştırılarak, kontrbas ise yüksek bir taburede yarı oturur vaziyette veya ayakta çalınır. Konzertmeister (Baş Kemancı-Birinci Kemancı) konserin başında “la” sesini vererek akort edilen enstrümanların akortlarını yapmalarını sağlar.
TAHTA ÜFLEMELİ (NEFESLİ) ÇALGILAR
Orkestranın dört temel nefesli çalgısının hepsi, çeşitli seslere çeşitli şekillerde basıldığında ve sesler uzatıldığında havanın enstrümanın farklı uzunluklarından geçmesine izin veren bir anahtar sistemi (genellikle gümüş kaplama) prensibiyle çalışır. Bunlar yüksek frekanstan düşük frekansa flüt, obua, klarinet ve fagottur.
Flüt
Gümüş veya altın kaplama olabilir. Dudakların hemen altında yatay olarak tutulan ve aletin bir ucundaki açıklıktan hava üflenerek aktif hale getirilen dar ve sıkıştırılmış bir alettir. Pikkolo ile sıklıkla karıştırılır.
Obua
Ortaçağda ortaya çıkan, dikey olarak tutulan, çift kamışın ağzına yerleştirilmesi ve yüksek basınçlı havayı üfleme yoluyla aktif hale getirilen sıkıştırılmış, dar bir ahşap üflemeli enstrümandır. Obua ailesinin diğer üyeleri arasında düşük perdeli Kor Anglais (İngiliz Boynuzu) ve (çok nadiren) Bariton Obua ve Heckelphone (Bas Obua) bulunur. Enstrümanın en ünlü selefi, Johann Sebastian Bach tarafından sıklıkla kullanılan Barok Obua D’amore’dur.
Klarinet
Obua gibi genellikle ahşaptır. Ağıza, karşıya bakacak şekilde yerleştirilerek çalınır. Obuaya göre daha geniş bir üfleme deliğine sahiptir ve tek bir kamıştan oluşur. En sık kullanılanları B düz (si) veya A (la) klarinetlerdir. Bunun dışında yüksek perdeli E (mi) düz, B (si) düz bas, nadiren kullanılan C (do), alto ve çift kontrbas veya ‘pedal’ klarinetler vardır. Ophicleide çalgısına Klarinet ağızlığı eklenmesiyle Saksofon enstrümanı ortaya çıkmıştır.
Fagot
Tahta Üflemeliler Ailesinin en pes sesli üyesidir. Obua gibi çift kamışlı bir alettir. Enstrüman vücudun karşısında ve önünde tutulur. Enstrümanı çalma eylemini kolaylaştırmak için enstrümana gümüş kaplı, kavisli bir uzantı eklenmiştir.
BAKIR ÜFLEMELİ (NEFESLİ) ÇALGILAR
Pirinç üflemeli enstrümanlardır. Tahta Üflemeliler Ailesi gibi enstrümanın içine üfleyerek aktive edil ancak kamış kullanmak yerine dudaklar metal bir ağızlığın karşısına veya içine yerleştirilir. Bunlar yüksek frekanstan düşük frekansa trompet, korno, trombon ve tuba olarak sıralanır.
Trompet
Bilinen en eski enstrümanlardandır. Farklı kombinasyonlar oluşturmak için çeşitli kombinasyonlarda açılıp kapatılan bir dizi valf ile yatay şekilde çalınır. Bazı otantik Barok orkestralarında pikkolo veya bas trompetler ve trompetin popüler kuzeni kornet yer alır.
Korno
“Fransız Kornosu” olarak da anılır (French Horn). Tarih öncesi zamanlarda hayvan boynuzlarından yapılan bir başka eski enstrümandır. Modern haliyle, içine bir dizi valfin merkezi olarak yerleştirildiği konik bir delik veya zil ile kompakt bir şekle yuvarlanmış temel bir tüpten oluşan, en dışa doğru karmaşıklaşan bir yapıya sahiptir.
Trombon
Ortaçağdaki Sacbutt enstrümanının modern versiyonudur. Valf veya anahtar sistemi kullanılmayan bir mekanizmaya sahip tek popüler bakır üflemeli orkestra enstrümanıdır. Trombon, konik bir delikle sonlanan genişletilmiş eliptik şekli ve perdeyi değiştirmek için önde elle itilip çekilen bir slaydın kullanımı sayesinde kolayca ayırt edilebilir. Slayt, her biri farklı bir dizi notayı kolaylaştıran yedi ana pozisyondan herhangi birine hareket ettirilebilir. Tento ve (özellikle) bass trombonu sıklıkla karşılaşılan iki enstrümanken alto trombon ve kontrbas trombona oldukça nadir rastlanır.
Tuba
Fransız kornosunun aksine, daha oval şekilli ve çok daha büyük piston valfi hareketi ile trompete benzer; trompetten farklı olarak valfler cihazın ortasında bulunur. Tenor tuba, çift bas tuba, F (bas tuba) olarak çeşitli tür ve boyutları mevcuttur.
VURMALI ÇALGILAR (PERKÜSYON)
Vurmalı çalgılarda el ya da baget ile çınlayan bir yüzeye vurularak ses elde edilir.
”Tuned” (Perdeli) Perküsyonlar
Timpani, ksilofon, glockenspiel, borulu çan, vibrafon, marimba.
Indefinite Pitch (Perdesiz) Perküsyonlar
Üçgen, gong, kastanyet, çıngırak, örs, tef, ziller ve çeşitli davullar (yan, tenor, bas, tabor, bongo vb.)
TUŞLU ÇALGILAR
Plucked
Çoğunlukla bir dizi gerilmiş ve ayarlanmış telden oluşmaktadır. 17./18. yüzyıllardan kaynaklanan aletlerdir. Klavsen, virginal, spinet.
Struck
17. ve 18. yüzyıllarda ortaya çıkan çekiçli enstrümanlardır. Klavikord, piyano, celesta.
Aerated (Borulu)
Sesler bir dizi ayarlı boru (örneğin: org) içinde mekanik olarak ilerleyen bir hava sütunu ile aktive edilir.
Elektronik
Yukarıdaki enstrümanların herhangi birinden elde edilen seslerle aynı etkiye sahip sesleri verebilir. Elektronik org, synthesizer, midi klavye.
TELLİ ÇALGILAR
Gitar
‘Klasik’ gitar, tipik olarak, bir mızrap veya parmak tırnakları kullanılarak çalınan ve perdelerin parmak tahtasına yerleştirildiği İspanyol kökenli, altı telli bir enstrümandır. Popüler müzik, hem altı telli çalgılar hem de dört telli bas gitar için amplifikasyon kullanma eğilimindedir. Gitar ailesi Rönesans döneminde öne çıkan lavta enstrümanının yerini almıştır.
Arp
Çoğunlukla Klasik Batı Müziğinde kullanılan en eski, telli bir müzik aletidir. Sabit sesli bir çalgıdır. Her tel üç ayrı ses çıkarabilir. Gam notalarının karşılığı olan yedi pedalın tutturulduğu oluk hazinesi, çınlama kasası sütun ve konsol bölümlerinden oluşmaktadır. 47 teli ve yedi pedalı vardır. Pedalların yardımıyla tellerin sesi değiştirilebilir. Bu pedallar üç ayrı konuma getirilebilir. Böylece bir nota diyez ve bemol olabilir. Dik konumda çalınır. Notaları birbirinden ayırabilmek için notalara çeşitli renkler verilir; do telleri kırmızı, fa telleri ise siyah mavi veya koyu mavidir.
ŞAN
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#solfejdersi #üflemeliler #tuşluçalgılar #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #solfejeğitimi #müzikenstrümanları #yeteneksinavi #bakırüflemeli #piyanodersleri #Pianodersleri #kulakdersi #muzikenstrumanlari #şandersleri #şanhocası #trompet #enstürmanlar #obua #konservatuvarahazirlik #şan #pianoegitimi #tuba #enstrümanlar #telliçalgılar #şandersi #vurmalıçalgılar #gitar #yaylılar #piyanoeğitimi #çalgılar #vokalkocu #korno #piyanohocası #konservatuvarahazırlık #piyanodersi #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #seseğitmeni #fagot #klarinet #şaneğitmeni #perküsyon #kulakhocası #trombon #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #kulakdersleri #yeteneksınavı #solfejeğitmeni #flüt #pianohocası #seseğitimi #nefesliçalgılar #arp