MÜZİK EĞİTİMİNDE ÇOCUKLARDA KOORDİNASYON VE DİKKAT BECERİLERİ NASIL GELİŞTİRİLİR?
Müzik eğitiminde, özellikle Şan ve Piyano gibi aynı anda birden fazla unsuru düşünüp yerine getirmenizin icap ettiği enstrümanlarda, koordinasyon ve dikkat becerilerini geliştirmek en önemli husustur. Bunun için öğrenmeye açık, uyanık bir zihin yapısına sahip olmak esastır. Bir müzik parçasını icra ederken öğrencinin o an çaldığı notayı ya da ölçüyü değil bir sonraki notayı / ölçüyü okuması gerekmektedir. Yani göz her zaman çaldığının bir sonrasını okumalıdır. Bu yöntem alışkanlık haline getirilirse, çalarken bulunduğu yeri kaybetme, ritim ve ses kaçırma gibi olasılıklar azalır. Tabii teknik ilerlemeler ve nota okuma alışkanlıkları bu olasılıkları etkileyen faktörlerdir.
En sık duyduğum şikayetler “önce metronomsuz çalıp sonra metronomla çalsam olmaz mı”,”notaları ezberleyip sadece ellerime bakarak çalsam olmaz mı” gibi koordinasyon becerilerini geliştirmekten kaçınma amaçlı şikayetlerdir (bu konuya Dikkat Eksikliği Olan, Sıkıılgan ve Hiperaktif Çocuklarda Müzik Eğitimi yazımda detaylıca yer verdim). Burada öğrencinin eş zamanlı olarak müziğin tüm unsurlarını yerine getirmesinde ısrarcı olup hata yapmasına izin vererek zamanla bu hataları azaltmak hedeflenmelidir. Öğrenci yanlış bir tuşa basabilir fakat metronomu takip etmek zorundadır. Devam edebilme becerisi, uyanık bir zihnin getirisidir. Parçalar etüt edilirken tabii ki zor pasajlar işaretlenir ve tekrar tekrar üzerinden geçilir fakat parça genelinde duraksamalar yerine ses, ritim hataları yapılması daha kabul edilebilir bir durumdur.
ÇALIŞMA 1
Öğrenciyi karşınıza oturtunuz. Aranızda yaklaşık 30-40 cm bir mesafe bırakınız. Öğrenci gözlerinize bakarken iki elinizi kafanızın yanlarına, kulağınıza yakın mesafede tutunuz (çalışma ilerledikçe ellerinizi kulaklarınızdan uzaklaştırabilirsiniz). Öğrenci sadece gözlerinize bakmalıdır, gözleri ellerinize kaymamalıdır. Her iki elinizle farklı sayılar göstererek öğrenciden sayıları söylemesini isteyiniz. Bu çalışma aynı anda hem nota takibi yapan hem de enstrümanında ellerinin pozisyonuna bakan öğrencinin görüş alanını genişletecektir. Öğrenciler bu çalışmadan oldukça keyif almaktadır.
ÇALIŞMA 2
Öğrencinin çaldığı kısım kağıtla kapatılarak, öğrenciye aynı anda o sırada çaldığı ölçünün bir sonraki ölçüsünü okuma alışkanlığı kazandırılır.
ÇALIŞMA 3
Öğrenci enstrümanı çalarken ellerini görmeyeceği şekilde defterle kapatınız. Bu sayede öğrenci klavyeye daha hakim olur ve nota okuma becerisi kuvvetlenir.
Bu çalışmaların dışında, veliler öğrenciye birden fazla işi aynı anda yapmasını söyleyip öğrenciyi gözlemleyebilir. Basit örneklerle açıklayacak olursak; öğrenci yazı yazarken ona sorular sorulabilir ya da öğrenci telefonla konuşurken ondan kumandayı uzatması istenilebilir. Derste öğrencilerim piyano çalarken onlara sıklıkla sorular sorarım. Bunlar tek cevaplı değil, yoruma açık sorulardır. Bu sayede öğrenci motor becerilerini daha fazla geliştirir. Piyano çalmayı onun için bisiklete binmek gibi bir aktiviteye dönüştürmek amaçlanır. Nasıl ki öğrenci bisiklet kullanırken konuşabiliyorsa aynı şeyi enstrüman çalarken de yapabilmesi hedeflenir.
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#solfejdersi #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #solfejeğitimi #yeteneksinavi #piyanodersleri #Pianodersleri #kulakdersi #şandersleri #şanhocası #konservatuvarahazirlik #pianoegitimi #şandersi #piyanoeğitimi #vokalkocu #piyanohocası #konservatuvarahazırlık #piyanodersi #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #seseğitmeni #şaneğitmeni #kulakhocası #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #kulakdersleri #yeteneksınavı #solfejeğitmeni #pianohocası #seseğitimi