ENSTRÜMAN ÇALMANIN FAYDALARI
Duygusal ve analitik zeka üzerinde direkt ve eş zamanlı etkisi olan enstrüman çalma deneyimi özellikle zihinsel gelişim sürecinde olan okul öncesi çocuklar için en çok önerilen etkinliklerdendir. Bir müzik parçasını icra etmek için aynı anda hem nota okuyup hem sağ sol el koordinasyonunu sağlamak hem de müziğin içinde yer alan hız, ifade ve gürlük terimlerine bağlı kalmak gerekir. Özellikle piyano enstrümanı sağ ve sol beyni aynı anda kullanmaya daha çok imkan tanıması, koordinasyon becerilerini diğer enstrümanlara göre görece daha fazla arttırması sebepleriyle küçük yaşlar için daha çok tercih edilen bir enstrümandır. Tüm bu unsurları bir arada değerlendiren çocuğun konsantrasyon becerileri önemli ölçüde artar. Somut işlemler döneminde olan 2-7 yaş arası çocukların soyut düşünme yeteneği henüz gelişmemiştir. Enstrüman çalma deneyimi soyut düşünme becerisine olanak sağlar, buna yönelik olarak empati duygusunu geliştirir.
Çocuklar doğaları gereği benmerkezcidir; sorumluluk almaktan kaçınır, istedikleri her şey hemen olsun isterler. Bu durum empati duygularının henüz gelişmemiş olmasından kaynaklanır. Enstrüman çalmak belirli bir disiplin ve sorumluluk duygusunu beraberinde getirir. Bir eseri tüm unsurlarıyla birlikte analiz edip icra etmek uzun soluklu bir süreçtir. Bu süreçte çocuk istediği şeylerin hemen gerçekleşmeyeceğini öğrenir. Dolayısıyla sabretmenin ve disiplinin önemini kavrar.
Bir müzik eserini icra etmek teknik becerilerin yanı sıra iyi bir hafıza gerektiren bir eylemdir. Müzik hafızası, enstrüman çalma deneyimiyle birlikte eş zamanlı ve kendiliğinden gelişen bir olgudur. Bu sırada öğrencinin hafızası gelişirken farkındalığı da önemli ölçüde artacak, daha konsantrasyonu yüksek, dikkatli bir birey olmasının önündeki engeller zamanla aşılacaktır.
Müzik aslında matematiksel bir düzenin üzerine giydirilmiş sesler bütünlüğünün uyumundan oluşur. Belirli bir ritmik düzende ilerleyen eserlerde yer alan sesleri o ritmik kalıpların içine sığdırmaya çalışmak öğrencinin sayısal becerilerini geliştirmesi yönünde fayda sağlar.
Kendini müzikle ifade edebilen bir çocuk sosyalleşirken kendini daha rahat hisseder ve ifade eder. Konser ve gösterilerde önemli ve zor bir şeyi başarma hissi onlara özgüven kazandırır.
Beynimizde dil ve müzik bölümleri birbiriyle benzer bir öğrenme yapısına sahiptir. Dolayısıyla enstrüman çalabilen bir birey dil öğrenirken daha avantajlıdır.
Bunlara ek olarak, enstrüman çalma deneyimi problem çözme, yorumlayabilme, bağlantı kurma (analiz-sentez) gibi noktalarda birçok kolaylığı da beraberinde getirecektir.
Enstrüman çalmak zor olduğu kadar keyiflidir de. Biz öğretmenlere ve siz velilere düşen, çocuklara bu yolculuklarında sabırla, ilgiyle ve sevgiyle eşlik etmektir (Müzik Eğitiminde Öğretmenlere, Öğrencilere ve Velilere Düşen Sorumluluklar ). Müziğin dili evrenseldir. Bir müzisyen dünyanın her yerinde kendine yer edinebilir. Dolayısıyla bu yolculuk, çocuklarınızın geleceği için yapacağınız en mantıklı yatırım olması bakımından tüm zorluklarına değecek bir yolculuktur.
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#enstrümançalmanınfaydaları #solfejdersi #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #solfejeğitimi #yeteneksinavi #piyanodersleri #Pianodersleri #kulakdersi #şandersleri #şanhocası #konservatuvarahazirlik #pianoegitimi #şandersi #piyanoeğitimi #vokalkocu #piyanohocası #piyanoçalmanınfaydaları #konservatuvarahazırlık #piyanodersi #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #seseğitmeni #şaneğitmeni #kulakhocası #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #kulakdersleri #yeteneksınavı #solfejeğitmeni #pianohocası #seseğitimi