BEL CANTO TEKNİĞİ
İtalyanca bir terim olan Bel Canto, “güzel şarkı söyleme” anlamına gelir. Çok uzun müzik cümlelerini legato (bağlı) bir şekilde, temiz bir entonasyonla (entonasyon: tona ait sesleri temiz bir şekilde vermek), müziğin gürlük dinamiklerini kullanarak ustaca icra etme yeteneği gerektirir. Ajilite (hızlı) pasajlar yoğundur. Müzik cümleleri crescendo (gürlüğü giderek arttırmak) – decrescendo (gürlüğü giderek azaltmak) arasındaki dengeyi sağlam bir şekilde kurarak söylenmelidir.
Çok iyi bir kondisyon, nefes kontrolü ve ustalık gerektirir. Pasajların herbiri büyük bir dikkatle icra edilmelidir. Eser içerisindeki duygusal farklılıkların ses ve ifade ile vurgulanması önemlidir; bu yönüyle çok iyi bir interpretasyon (yorumlama) kabiliyeti gerektirir. Günümüz Opera Sanatçıları hâlen bu tekniği kullanmaktadır. Canto Fiorito‘nun (süslemeli şan) en parlak zamanı 17. yy sonu ve 19. yüzyıl başı arasındaki dönemdir. Pes (kalın) ve tiz (ince) sesleri icra ederken, özellikle atlamalı pasajlarda, çok dikkatli olunmalıdır; her bir ses bir öncekinin içinden geliyormuş gibi şarkı söylenmelidir, sesler arasında kopukluk olmamalıdır. Bu teknikte apojatür ve portamento (sesi taşıma amaçlı kullanılan teknikler) legatoyu sağlama amaçlı sıklıkla kullanılır. Bel kanto şarkıcıları arasında en dikkat çekicileri Italyanca’da “evirati” olarak bilinen kastratolardır. Kastratoların opera sahnelerinden kaybolmasından sonra bel canto tekniği kullanan diğer sesler giderek daha kısıtlı doğaçlama olanaklarına sahip olmuşlardır. Bu özellikleri ile bel kanto tekniğine sıkı sıkıya bağlı kalarak fakat süslemelerde daha fazla ölçülü olarak bel kanto şarkıcıları 1810-1850 yılları arasında bu tekniği en yüksek noktasına getirmişlerdir. Bu tekniği en başarılı şekilde kullanan Operacı İtalyan kastrato Farinelli’dir.
Bel Canto tekniğinde önemli eserler veren besteciler 18.yy Barok Dönemde Giovanni Battista Bononcini, Galuppi, Cimarosa, Alessandro Scarlatti ve Antonio Vivaldi; 19. yy Klasik Dönemde Gioacchino Rossini, Vincenzo Bellini ve Gaetano Donizetti’dir.
Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…
ASLI DERİN DENİZ
#solfejdersi #dersi #hocasi #piyanoeğitmeni #pianodersi #şaneğitimi #opera #solfejeğitimi #yeteneksinavi #piyanodersleri #Pianodersleri #kulakdersi #şandersleri #şanhocası #piano #konservatuvarahazirlik #piyano #şan #pianoegitimi #şandersi #hocası #piyanoeğitimi #teknik #vokalkocu #piyanohocası #konservatuvarahazırlık #piyanodersi #konservatuarahazirlik #konservatuarahazırlık #solfejdersleri #Pianoeğitmeni #müzik #seseğitmeni #şarkı #vokal #şaneğitmeni #kulakhocası #kulakeğitimi #kulakeğitmeni #belcanto #kulakdersleri #yeteneksınavı #solfejeğitmeni #eğitimi #eğitmeni #pianohocası #seseğitimi #dersleri