top of page
Yazarın fotoğrafıAslı Derin

ŞAN EĞİTİMİNİN YAŞAM KALİTESİNE ETKİLERİ

Güncelleme tarihi: 10 Eki 2022

ŞAN EĞİTİMİNİN YAŞAM KALİTESİNE ETKİLERİ

Öncelikle Şan Eğitimi sadece şarkı söylemekle alakalı değildir. Sesini şarkı söyleyerek ya da konuşarak kullanan herkes Şan Eğitiminin yararlarından faydalanabilir. Ses telleri kas ve bağ dokulardan oluşur; vücudumuzdaki diğer kaslar gibi ses tellerimizi de esnetmemiz ve güçlendirmemiz gerekmektedir.

SES TONU İLE İKNA ETME YÖNTEMLERİ

Ses duygularımızı ifade etmede en etkili ve en güçlü araçtır; öfkelendiğimizde sesimizin volümü yükselir, üzüldüğümüzde sesimizin volümü düşer ya da boğazımız düğümlenir ve ses pesleşir, heyecanlandığımızda ya da mutlu olduğumuzda ses tizleşir ve volümü yükselir… gibi. Sesini doğru kullanabilen ve kontrol edebilen kişi günlük hayatında bu tarz duygulara kapılsa bile ses farkındalığı sayesinde sükunetinden ve sakin tavrından ödün vermeyecektir.

Kalın bir ses tonuna sahip kişiler dinleyenler tarafından daha ciddi, mesafeli ve soğuk bir karakter olarak algılanır. İnce bir ses tonuna sahip kişilerde bu durum tam tersidir. Öğrenci ses tonunun getirdiği avantajları ve dezavantajları bilip buna göre reaksiyon alırsa ikna kabiliyeti büyük ölçüde artacaktır.

ŞAN VE NEFES EGZERSİZLERİ İLE STRES YÖNETİMİ

Nefes egzersizleri ile öğrenci diyafram, göğüs, sırt ve yan bölge nefeslerini kullanmayı öğrenerek ihtiyacı olan zamanlarda meditatif ya da meditatif olmayan bir yaklaşımla nabzını düşürmeyi ve dolayısıyla kendini sakinleştirmeyi öğrenecektir ki günlük hayatta herkesin bir miktar sakinleşmeye ihtiyacı vardır. Doğru nefes almayı öğrenmek çok kolaydır; bunun akabinde günde 2 dakikalık egzersizlerle alışkanlık haline getirilebilir.

İstemediğimiz bir durumla karşı karşıya kaldığımızda sığ ve kısa aralıklı nefesler almaya başlarız. Bu gibi durumlarda nefes kontrolü kriz yönetimi açısından oldukça hayati bir önem taşır. Nefes egzersizleriyle nabzımızı düşürmeyi dolayısıyla kendimizi sakinleştirmeyi öğrenebiliriz. Doğru nefes almayı öğrenmek çok kolaydır; bunun akabinde günde 2 dakikalık egzersizlerle alışkanlık haline getirilebilir.

Konuşmaya başlamadan önce nefes almak stres seviyemizi azalttığı gibi daha sağlıklı düşünüp hareket etmemize vesile olacaktır. Bu nefesler çok derin nefesler olmamalıdır ve burundan alınmalıdır. Ağızdan alınan nefesler uzun ve/veya kısa vadede boğazı tahriş edebilir. Derin nefesler konuşurken bizi sıkıştırıp yorabilir.

Spor yaparken ise kesik ve kısa nefesler almak yerine burundan uzun ve derin nefesler alıp verilirse yapılan egzersizin kalitesi artar, yağ yakımı kolaylaşır ve daha az yorulursunuz.

Diğer enstrümanlar gibi çok fazla pratik yapma ihtiyacı barındırmamaktadır ve çalışmalardan daha hızlı sonuç alınmaktadır. Bu da yoğun iş temposuna sahip öğrencilerin müzik yapma hayallerini gerçekleştirmelerine vesile olmak anlamına gelir.

COVID-19 İLE MÜCADELEDE DOĞRU NEFES ALMA TEKNİKLERİ

Bildiğiniz üzere Covid-19 bir üst solunum yolları rahatsızlığıdır. Doğru nefes alma alışkanlığı olan kişiler akciğerlerini güçlendirdikleri için bu rahatsızlığı görece daha kolay atlatmaktadırlar. Bu konuyla alakalı makaleleri internetten araştırabilirsiniz.

ŞAN VE DİKSİYON

Şan Eğitimi; dil, dudak, çene ve hatta tüm yüz kaslarının aktif kullanıldığı bir eğitimdir. Öte yandan, Şan’da artikülasyon günlük konuşma dilindeki artikülasyondan çok daha zordur. Bu da daha iyi bir diksiyon anlamına gelir. Oyuncular çok iyi bir diksiyona sahip olmalarına rağmen şarkı söylerken zorlanmaktadırlar. Bunun nedeni Şan’da müzik cümlelerinin açık bir çeneyle artiküle edilmesidir.

ŞAN VE SES SAĞLIĞI

Sesini çok yoğun kullanan çalışanlarda ses kısıklığı, boğaz ağrısı hatta ses tellerinde iltihap, nodül ya da kist gibi problemler görülmektedir. Bana bu tarz problemlerle gelen öğrencilerin büyük çoğunluğu beyaz yakalılardır. Bu gibi durumlar kişinin yaşam kalitesini düşürdüğü gibi daha sık hastalanmasına sebebiyet vermektedir (ağız, solunum yollarının başlangıcı olduğu için). Bunun önüne geçmek için bazı ses ve nefes egzersizleri mevcuttur. Öğrenci bu egzersizlerin “bir kısmını” günlük hayatta kendi başına da rahatlıkla uygulayabilir.

Bu yaşanan problemlerin nedeni konuşurken nefesi bir anda ya da fazla vermektir. Bu nedenle ses telleri tam kapanmaz, birbirine çarpar ve bu çarpma sonucu ses tellerinde tahribat (kist, nodül vb) oluşur.

ŞAN İLE SOYUT DÜŞÜNME VE KOORDİNASYON BECERİLERİNİ GELİŞTİRME

Şan Eğitimi sadece bir ses eğitimi olmayıp öğrenciyi psikolojik ve fizyolojik anlamda da oldukça güçlendiren bir eğitimdir. Deneyimlerime göre bu işin %70lik kısmı psikolojiyle alakalıdır. Şan eğitimi soyut kavramlar üzerinden ilerleyen bir eğitim olduğu için öğrenci bu eğitim sırasında sınırlarını keşfeder, konfor alanının dışına çıkar, öğrencinin algılama kapasitesi, çoklu düşünme (koordinasyon) becerileri artar; bu durum günlük hayatta kriz yönetimine büyük ölçüde fayda sağlar. Analitik zeka büyük ölçüde gelişir; neden-sonuç ilişkileri kurma hususunda ilerleme kaydedilir. Bu da çözüm odaklı yaklaşımın yolunu açar. Duygusal zeka gelişimiyle birlikte empati yeteneği artar. Bunun akabinde yaratıcılığın ve pozitif yaklaşımın önü açılır.

Doğru ses, doğru teknikle olduğu kadar doğru postürle yani duruşla da alakalıdır. Derse başlamadan önce ısınma egzersizleri yapılması o dersin performansını büyük ölçüde arttırmaktadır. Şan dersleri sırasında ise öğrenci baştan ayağa vücudunun her bir noktasını kullanıp güçlendirmektedir. Öğrenci her dersin sonunda spor salonundan çıkmış kadar (çoğu zaman daha fazla) efor sarfetmektedir. Yoğun iş temposu nedeniyle spor yapmaya vakit bulamayan öğrenciler ihtiyaçları olan endorfin hormonunu salgılayarak dersten mutlu ayrılacaklardır.

İşin güzel tarafı öğrenci yorulduğunu çoğu zaman farketmiyor çünkü o esnada çoklu düşünme becerilerini aktif kullandığı için fiziksel yorgunluk geri planda kalıyor. Bu çoklu düşünme yani koordinasyon becerisinin günlük hayatta kriz yönetimine büyük ölçüde fayda sağladığını gözlemledim. Analitik zeka büyük ölçüde gelişiyor; neden-sonuç ilişkileri kurma hususunda ilerleme kaydediliyor. Bu da çözüm odaklı yaklaşımın yolunu açıyor.

Şan, diğer enstrümanlar gibi elle tutulur bir enstrüman olmadığı için soyut kavramlar üzerinden ilerleyen bir eğitim sürecidir; bu bağlamda öğrencinin duygusal zekasına olumlu anlamda büyük oranda katkıda bulunmaktadır. Öğrencinin soyut düşünme becerileri gelişir, empati yeteneği artar. Bu da yaratıcılığın ve pozitif bir bakış açısının önünü açar.

ŞAN VE YOGA

Şan Eğitimi, baştan ayağa bütün kasların kullanıldığı bir eğitim süreci olmalıdır. Özellikle masa başı mesai yapan çalışanlarda sırt ve boyun ağrıları görülmektedir. Doğru ses doğru teknikle olduğu kadar doğru postürle de alakalıdır. Derslerde kasları güçlendirmek ve postürü iyileştirmek için birtakım egzersizler yapıyoruz.

Şan Eğitimini yoga ile birleştiren disiplinlerarası bir eğitim tarzını benimsiyorum. Yoganın özellikle masa başı çalışanlar için faydaları yadsınamaz diye düşünüyorum.

Herkese keyifli bir müzik yolculuğu dilerim…


ASLI DERİN DENİZ


10 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
Yazı: Blog2_Post
bottom of page